Ketakutan Jadi Kenyataan

8:11:00 PM

Salam...

Apa yang IQ nak sampaikan kali ni, adalah ketakutan IQ sepanjang IQ kenal dan hidup dengan Arwah. Ketakutan IQ jika IQ kehilangan insan yang IQ sayang iaitu Arwah suami IQ. Yer. Ketakutan IQ jadi kenyataan. Akhirnya Arwah pergi mengadap Ilahi.

Dari awal perkenalan IQ dengan Arwah Suami, memang segalanya berjalan dengan lancar. First time IQ jumpa Arwah pun di rumah IQ sendiri, bersama Arwah Ummi. Perkenalan yang direstui. Semua orang senang hati dengan Arwah. Semua orang cakap Arwah baik dan lembut tutur katanya.  Seronok dengar dan pada masa yang sama risau....risau? Risau jika ikatan kami tak panjang.

Sampai la kami berkahwin. Rezeki anak pun cepat. Alhamdulillah. Memang perjalanan hidup kami smooth. Nak kata perfect tak jugak, ada pasang surut. Gaduh laki bini bukan jadi punca utama nak masam muka. Selalunya sekejap sahaja. Even rasa diri sendiri betul, rasa bersalah tinggikan suara pun dah buatkan IQ minta maaf pada Arwah cepat cepat.

Kadang IQ berseloroh dengan Arwah, kadang emosional tiba tiba. IQ kata "abang jangan tinggalkan sayang, sapa nak layan sayang macam abang layan sayang" . "Sayang tak akan jumpa orang sebaik abang". Arwah cuma senyum. Ingat IQ main main ke apa. Huhu. Tapi tu la...setiap kali ungkap ayat tu, mesti IQ yang mengalirkan air mata.

Ketakutan kehilangan dia memang dari awal lagi. Sebab IQ tahu, orang sebaik dia bila bila masa Allah tu nak ambik balik. Yer. Janji Allah itu benar. Allah ambik Arwah di saat IQ dan semua orang masih memerlukan dia. Masih mengharapkan dia. Dialah yang paling baik, paling ambil berat, paling bertanggungjawab yang pernah IQ jumpa dan kenal. Sebab itulah dia jadi soulmate IQ. Yang sebati dengan hidup IQ. Yang tahu apa yang IQ nak even IQ tak bagitahu. Seolah olah dapat baca isi hati IQ.

Indahnya kehidupan suami isteri dapat IQ rasa walaupun sekejap. Indahnya rasa dimanja, dibelai sebagai isteri. Nikmat yang setiap seorang isteri mahukan.

Maaf kalau terlebih berkata2. Rindu sebenarnya. Rindu nak dipeluk oleh sang suami yang telah tiada. Rindu sangat.

Pemergiannya yang menjadi ketakutan IQ selama ini telah pun berlaku. Selamat sudah beliau di alam sana. Kita ini bila pula entahnya. Adakah mudah atau susah saat kematian kita...mana kita nak tahu rasanya....

You Might Also Like

1 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. Allah lebih sayangkan arwah.. Sentiasa iringi setiap doa untuk arwah.. Salah satu cara untuk menghilangkan rindu pada arwah.. In sya Allah.

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers