Jodoh Yang Kita Tak Akan Tahu

10:15:00 AM

Salam semua, salam hujung minggu...

Pagi yang menyuramkan kita, berita dari tanah suci yang mewarnai media sosial kian tersebar. Al-Fatihah kepada sekalian manusia yang terlibat. Moga dipermudahkan urusan mereka di sana. IQ sendiri tak dibenarkan lihat gambar-gambar kejadian di Facebook, suami dah tegur...jangan tengok...nanti ngeri sorang-sorang....IQ pun stop tengok biarpun timeline Facebook da berjela dengan gambar kejadian...sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada mangsa kejadian....

**moment of silent**

Dah dua minggu IQ berada di pejabat HQ di Kelana Jaya, dan kat sini ada student praktikal jugak..student praktikal ni pun dah nak habis praktikal minggu depan...dari bulan Jun rupanya dia dah praktikal kat sini....

Dan semestinya, makan tengahari mestilah sama-sama. Tak sweet la kalau tak makan lunch sekali. Hee....Dan ada satu hari tu, IQ makan berdua je dengan student praktikal yang diberi gelaran K. Planner lain dah pergi site sana sinun. IQ tak akan pergi site punya. Mak buyung duduk opis jer menanti hari cuti minggu depan... heee..

Si K ni bertanya....

K: Macam mana akak boleh kenal dengan suami akak?

IQ macam tergamam, apa nak dikata.....jodoh mungkin....*fikiran paling senang dan ringkas kalau nak diucapkan....

IQ pun mula berkata....

IQ: Akak kenal dengan suami kenal dari Facebook jer. Dia yang ushar akak. Dah lama jugak la...since akak kapel dengan orang lain lagi *ok, kantoi di situ...tapi suami akak ni jenis tak putus asa...dia wish befday tapi akak tak layan, yela...kapel dengan orang lain....mana kita nak layan orang lain kan? Dan sampai sekarang jugak la dia ingatkan akak pasal wish befday tak layan tu...haha!

K: yeke kak? waaa..kenal dari Facebook je....tapi macam mana akak tahu he's the one?

IQ: Jodoh ni kita tak akan tahu siapa biarpun sebenarnya dia berada di kalangan kita-kita jer. Akak dah friend dengan suami akak dekat Facebook dah lama tapi hujung tahun 2012 baru bertegur sapa....dan kita akan rasa senang dengan dia...senang bukan bererti kaya dan banyak duit....tapi senang maknanya senang hati dan gembira bila dengan dia....perasaan yang luar biasa la senang cerita...akak tak fikir harta boleh bawa kebahagiaan, cukup dia pandai uruskan kewangan...pandai jaga diri dan keluarga dan juga terima keluarga akak sepenuhnya....tu dah cukup bagi akak....

K: waahh...untung akak kan? kenal pun senang jer. Tapi betul la tu...kadang kita tak perasan jodoh kita sebenarnya kawan kita jer, yang dengar masalah kita dengan ex kita...macam saya lah, punya dulu saya cerita, ngadu macam macam kat dia, last last saya dah kapel dengan dia....

IQ: owh....dah ada buah hati la ni? kemain hari tu cakap tak der. pandai ngelat ni!

K: Bukan apa kak, malu la kalau orang tahu. Pakwe saya bukannya hensem pun.

IQ: Hensem ke tak, tak jamin apa-apa...yang penting bertolak ansur....

K: *menyengih....


IQ bukan nak cerita sangat kisah IQ kat sini. Meski ramai bertanya sebelum ni, IQ still just jawab dan tak post kat mana-mana media sosial...yelah, kisah kita....kenapa perlu dicerita....tapi kali ni IQ cerita untuk menegaskan bahawa *ecececeh~ .....yang Jodoh tu ada untuk kita....cepat atau lambat sahaja....memang kadang kita tak akan pernah tahu sebenarnya jodoh kita adalah sahabat kita dari kecil, kawan gila-gila kita, mahupun orang luar yang baru 2-3 hari kenal di media sosial.....

tapi nasihat IQ, untuk media sosial ni, haruslah berkenalan sehabis-habisnya....IQ dulu pun, first time jumpa pun kat rumah IQ....jumpa pertama kali dah kena jumpa dengan family IQ terus....sebab IQ dah jadi takut nak kenal lelaki, apatah lagi lelaki yang tak pernah kenal asal usul dia...just kenal daripada Facebook...masa tu pun still berkawan....dalam 3-4 bulan berkawan baru declare dan terus plan untuk peringkat seterusnya...

Jodoh ni perlu usaha sikit...tapi tak perlulah war-warkan kat Facebook, share artikel pasal jodoh bagai...macam desperate sangat tu...dun do that.....dun dun....heee~


Ok, rindu time ni.
Bai!


3 025 Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. jodoh , ajal maut .. kat mana kubur, siapa jiran kita--- adalah ketentuan Tuhan

    ReplyDelete
  2. Betul, jodoh is a miracle. Rasa yg dtg tu pun dari Dia. Jodoh tak semesti yang baik je tp msti jgk yg menyengkn hati

    Haha ckp mcm dh kahwin pulak -_-''

    ReplyDelete
  3. smoga jodoh berkekalan., amin ya robbal alamin

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD