Demam Kuning Si Anak

4:20:00 PM

-- --
Salam semua,

fiuhhh...da masuk bulan Oktober dah...IQ tak update sejak 20 September lepas...nak buat macam mana, ada anak ni lain sikit feel dia. Nak mengadap anak je manjang kan...si ayah pun dah kembali bekerja...tinggallah IQ dan anak di rumah mak mertuaku..heeee...

Anak IQ masih demam kuning. Dah masuk kategori Prolong Jaundice dah. Kena ambik sample darah dengan air kencing sebab kuning lama sangat. Sedih tu sedih la, sapa yang tak sedih kan? masa mula-mula dia kena demam kuning pun, IQ tengok dia duduk bawah lampu biru, berderai air mata...sedih dia Allah je tahu....dah ler baru 4 hari usia dia masa tu...dah kena masuk Special Care Nursery (SCN)...

Sekarang pun kuning asyik naik turun naik turun...nak try makan pape untuk rawatan kuning dia jadi risau plak....doktor suruh bagi susu ibu jer....so, secara tak langsung, IQ pun tak boleh nak makan jamu jamu lagi sampai sekarang....dah hari ke 16 hari ni....memang tak sentuh apa apa jamu langsung...

Banyak petua yang orang bagi. Tak kira dengan susu kambing, anggur hitam, air zamzam, kurma, macam macam lah, ada certain IQ try dan ada jugak IQ tak try...risau lebih menguasai diri mungkin....huhu...IQ dapat bagi susu ibu sepenuhnya jer sampai sekarang...huhu..

Doakan anak IQ cepat sembuh yer. Nak sangat tengok dia sihat tersenyum kat ibu dan ayah dia ni....

Sekian. Bai~

You Might Also Like

7 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. anak sy kena kuning jgk tp x tgi sgt.. amk drh 3x je dh xde kuning.. cbe IQ try ape yg mak sy buatkan ni.. dia guna bedak sejuk + air cap badak..lepas tu sapu kt seluruh bdn bb setiap kali lps mandi.. anggur itam pn mak sy bg jugak.. boleh cbe dlu tgk mcm mn. kita ikhtiar je.

    ReplyDelete
  2. anak sy kena kuning jgk tp x tgi sgt.. amk drh 3x je dh xde kuning.. cbe IQ try ape yg mak sy buatkan ni.. dia guna bedak sejuk + air cap badak..lepas tu sapu kt seluruh bdn bb setiap kali lps mandi.. anggur itam pn mak sy bg jugak.. boleh cbe dlu tgk mcm mn. kita ikhtiar je.

    ReplyDelete
  3. sabar yan..ade hikmah tu. aku doakan anak ko cpt sehat..jgn sedih2 k..
    tak lme lg sihat la die tu..kompom!

    ReplyDelete
  4. Semoga babg cepat sembuh . Aamiin.

    ReplyDelete
  5. semoga baby cepat sihat. InshaAllah. aameenn

    ReplyDelete
  6. sama..anak sy pun prolong jaundis jugak..hari ke 15 dah turun...tapi still kene buat rawatan susulan kat ospital seminggu lepas tu...check air kencing n amik darah. masa yg dah lebih seminggu kuning xturun tu. doktor suruh bg susu FM. sy terpaksa bg susu FM. susu badan tetap bagi. akhirnya turun.bacaan hari ke 15 = 9. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  7. kesiannya kat baby...apa pun semoga baby IQ cepat sembuh...amin..

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers