Bazar Ramadhan

2:22:00 PM

-- --

First puasa hari tu, IQ dan husband jejalan la pergi bazar lepas kerja. Bazar dengan rumah boleh jalan kaki je. Senang jer..tapi lagi best naik motor, tak patah tulang jalan...pemalas kan...Tengok juadah, hurmmm... macam biase...IQ lebih suka cari kuih kuih manis, sebagai pembuka selera puasa.

Ada satu hari tu, IQ teringin nak makan roti john. Kebetulan gerai kat situ tak banyak yang jual, ada juga yang dah sold out. Tu dia. Kemain sold out kau...laris sangat tu...IQ dan husband pun menapak pergi satu gerai...kemain ramai orang...first impression, mesti sedap...kan?

Ramai sangat orang sampai si penjual tak kenal dah customer mana yang datang dahulu dan yang mana datang kemudian. Alahai, tu yang lemah. Tak alert jugak, mungkin sibuk even penjual tu ada 4 orang. Semua tibai nak siapkan roti john tu jer. Dah siap, bagi jer sesape yang ada depan dia, kalau ada yang potong barisan, nasib lah mangsa yang kena potong. Dapat kemudian....

Tu tak termasuk yang kenalan si penjual, main potong masuk tempat dorang buat roti john tu haa...kemain kau...panggil nama si penjual, agak2 si penjual pandang, terus order siap...adehhh...orang lain kemain bertenggek depan gerai tunggu roti john yang sekali buat empat roti jer, kau main order belakang jer. Haihhh...sakit jiwa kejap.

Ambil pengajaran lah yer, orang lain pun penat balik kerja, orang lain pun penat berpuasa satu hari, orang lain pun tak larat nak menunggu beli juadah semua. Bertimbang rasa lah kepada orang lain juga. Kalau si penjual tak buat sistem pun, apa kata kita yang mulakan dengan dahulukan mana yang terdahulu. Tak rugi buat amal bulan puasa ni. Pahala berganda dapat...kan?

Dah2 tazkirah Ramadhan kali ni. Next time lah plak...IQ pun selsema hari ni. Dugaan betul.

Till then, bai!

Izyan Balqis. 2015.

You Might Also Like

2 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. Pernah jugak jadi mcam tuuuu mase beli lauk..
    Sabo je laa..

    ReplyDelete
  2. jnis pntingkan diri sndiri dan xde sivik dalam diri. spttnya bln puasa mndidik diri lebih sabar dan menggunakan otak..sabar je lah..

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers