Abang-Abang Yang Prihatin Tentang Adik-Adik Di Bulan Ramadhan

10:32:00 PM

-- --
Salam semua!

hehe, da lama IQ tak ngepos kat blog kesayangan IQ nih, sebelom terlambat, IQ nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak....da masuk hari kelapan pada esok hari baru la IQ berpeluang nak menaip....cuti nih IQ pun sibuk bekerja...*cewaahh~ konon~



tajuk post IQ macam best plak kan....ni cerita pengajaran buat kawan-kawan semua sebenarnye...terutamanya kaum ADAM nih....disebabkan kaum adam nih tak ada 'cuti' dalam bulan puasa nih, ada segelintir kaum adam yang nak buat cuti sendiri....haaa...paham?

ni kesah benar...jam 1.00++ tengahari di bulan puasa...
LELAKI A : dik, order satu snack plate satu set....
CASHIER : nak skali dengan air ke tak?
LELAKI A : boleh jugak, beri air pepsi ek...
CASHIER : ayam original ke ayam pedas?
LELAKI A : adik makan ayam pedas kan kan kan? *bertanya pada LELAKI B
LELAKI B : aah, ayam pedas...
CASHIER : *dalam hati....adik la sangat kaaann...
ada sambungannya lagi....
LELAKI B : dik, order satu lagi snack plate, sama macam yang tadi...ayam pedas jugak ek...
CASHIER : owh, ok....nak yang sama ek, air pepsi jugak ke?
LELAKI B : aah, pepsi...adik order pepsi tadi...
CASHIER : ok...
LELAKI B : halo, ko nak makan tak? tak nak? owh...da on the way ke KL ek...ok...bye..*call kawan yang lain..
CASHIER : ni snack platenye....harganye bla bla bla....
tu al-kisahnye....ada lagi kesah-kesah pemuda-pemuda lain...kalau korang baca nih boleh agak kan restoren apa...haa....restoren macam tu jarang tutup bulan puasa tertakluk kepada masyarakat setempat...kalau masyarakat setempat ramai cina dan india, tak kan nak tutup jugak kan....

ok, apa pendapat korang? pemuda yang order tu ISLAM....kalau bukan Islam, tak kan IQ nak bukak cerita plak kan....kalau perempuan Islam yang membeli dan bungkus tu tak jadi masalah...kalau lelaki Islam beli chicky meal, dengan bawak budak kecik kat sebelah...tu pun kira ok lagi....ni kalau beli snack plate, air pepsi, ayam pedas....haaa..ada plak kan adik-adik kita nak makan ayam pedas....

plak tu, alasan tu macam tak munasabah....yelah..nak bagi alasan adik nak makan...semua lelaki yang beli makanan tengahari buta tu semua cakap adik nak makan, rajin plak dorang nak hantar makanan balik rumah yang berpuluh batu untuk adik dorang...tu pun kalau dorang ada adik, kalau lelaki tu anak bongsu, tetiba ngaku ada adik kan kan kan...bila da terkantoi...senyum je la sampai ke telinga....



pelik...tapi tu la perangai segelintir kaum Adam zaman sekarang..liat nak berpuasa...semua orang bekerja jugak...cari rezeki setiap hari...bukan tak penat, penat sangat-sangat tapi lagi kita penat dan sabar menghadapi ibadah puasa, bukan ke kita akan dapat pahala berlipat kali ganda?

renung-renungkan dan selamat beramal!



bye korang!

*** bukan IQ join dorang beratur beli makanan jugak tau...HAHA!

You Might Also Like

8 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. haiisshh...
    kalau kfc tu tok dorg..
    mmg xde perasaan malu langsung..

    eh jap..
    tadi nad buka mkn kfc ler..huhu

    ReplyDelete
  2. Yeke....da puas mkn nasi ke nad?heeeee....

    ReplyDelete
  3. hmmm kalau pada pendapat saya, kite husnuson (bersangka baik) je lah mungkin diorg belikan utk org lain

    tp kalau nampak makan kt dlm kete ke or kt mane2 mmg nak kena pelempang sedas! haha

    ReplyDelete
  4. x dapat ziarah ke rumah anda...
    ziarah blog pon ok ye dak...


    selamat hari raya tuan rumah....

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers