Hari Isnin Ialah Smart Day

12:01:00 PM

-- --

salam semua dan selamat hari isnin!

haaa! ada la tu liat nak pergi kelas/kerja…mentang-mentang la baru lepas hujung minggu kan….errr~ IQ setiap pagi isnin ada kelas pukul 9 pagi…mujur la pukul 9 pagi dan bukan pukul 8 pagi….kalau pukul 8 memang pftttt~~~ hehe~

cerita pasal hari isnin, kalau kat UTM nih, hari isnin dipanggil sebagai SMART DAY…well, semua student kena berpakaian kemas a.k.a SMART….yang lelaki berkemeja dan yang perempuan berbaju kurung….YES! baju kurung atau baju kebangsaan adalah pakaian untuk Smart Day di UTM nih…

baju kurung

beza masa zaman-zaman sekolah dan zaman matrik dulu…baju kurung adalah pakaian WAJIB dipakai semasa kelas…dulu zaman sekolah, masa IQ duduk asrama laa kena pakai baju kurung setiap kali waktu prep…tahu waktu prep tu apa? waktu prep tu waktu belajar di asmara…eh?..asrama laa…dan waktu prep ada dua kali…petang dan malam….dan sekianlah waktunya kena pakai baju kurung waktu prep malam….macam…errr…HAHA!

dan waktu sekolah nih paham-paham jer la, nak menggosok pun nak kena beratur, seterika pun ada satu je untuk satu aras blok asrama, bertuah la tuh, kalau seterika aras 2 rosak, kena la pergi aras 1….jadi, 1 seterika untuk satu blok, dan untuk hampir 100 orang nak menggosok baju sekolah/kurung dalam satu-satu masa…memang pfffttt~~ so, IQ memang malas gosok baju kat asrama akan biarkan baju berkedut….kalau balik rumah hujung minggu (rumah dekat je dengan asrama pun =.=”) akan gosok baju sekolah sekali sebelum balik asrama….

cerita kat matrik ni ok sket….tapi baju kurung ni dipakai setiap hari kuliah sepanjang minggu….5hari kuliah, 5 hari mesti pakai baju kurung…tak ada excuse! so, dari hari ahad hingga la hari khamis…memang beratur lerr baju kurng dalam locker, siap buat baju kurung rotation untuk next minggu….so, 5 hari X 1 pasang X 2 minggu = 10 pasang wajib ada dalam locker…haihhh~~

aneka baju kurung

kedah hari pertama adalah hari ahad, bukan isnin..harap maklum

kat UTM ni, mentang-mentang belajar engineering, nak pakai baju kurung memang liat~ bukan sengaja tapi nak buat macam mana, kadang-kadang kena masuk makmal, kadang-kadang ada projek…memang pakai baju kurung hanya pada hari isnin….kalau ada kerajinan dan tak ada kerja berat, baru la pakai baju kurung…tak pun pakai masa pergi kenduri kawan-kawan…haaa…masa tu gerenti melaram habeesss~~

well, kawan-kawan kelab pun jarang nampak IQ dan kawan-kawan baik IQ pakai baju kurung, kalau nampak, sure kena perli baik punyaaaa~ macam farah kena hari tuu..

“ farah, ko nampak lain laa, nampak feminin”
kesan orang jarang nampak kita pakai baju kurung =.=”

sooo, as conclusion, pakai la baju kurung…eh? boleh ke camtu? bantai je la…at least, pakai la baju kurung, baru nampak macam perempuan melayu kedua terakhir….yang terakhir tu IQ, yang kedua terakhir tu korang laa…hahaha~

ok bai~

*** jarang pakai baju kurung sekarang….sila kahwin cepat-cepat supaya IQ boleh pakai baju kurung pergi kenduri korang yer! HAHA!
*** tetiba rajin buat entry kan….lariikkk~~ (chubby jangan mare yerp! hik3)

You Might Also Like

8 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. hari isnin hari pakai baju kurung..kalo clas ptg, pakai jeans..smart day pon smart day lahh..ahaha

    ReplyDelete
  2. owh....cilok ek ecah~~

    IQ tak ley pakai jeans petang nih, petang ada kelas institusi islam....hehe

    ReplyDelete
  3. CIKGU,Hari2 pakai baju kurung... huhu

    ReplyDelete
  4. mimi yang gheja pom 2x ja pkai bju kurung..keh3

    ReplyDelete
  5. betul! tapi anis ada lab ari isnin,memang takkan pakai baju kurung la. XD

    ReplyDelete
  6. wah.. kat utem nan hado pun smart day bagai ni.

    sbb hari2 dok serabai day je. hekhek

    ReplyDelete
  7. same la gak ngan saya..dulu kat asrama..fed up giler tunggu turn nak iron..kalau dah bebetul hangin..tak jadi terus nak iron..hilang mood..haha

    ReplyDelete
  8. PN~ memang kewajiban seorang guru....=P

    mimi dan anyys~ kerja mcm kita mne nk pkai sangat baju krung

    kura~ ada plak serabai day kan? menarik~ haha!!!

    myra~ haha! tawu xpe....serius fedup! apatah lagi kalau sume duk save turn untuk kwn dorg lagi...grrr~~

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers