aLaHaI…dOnUt oH dOnUt!

10:07:00 PM

-- --

AMARAN! KESAH NI DA LAME, TAPI POST SEKARANG…SO, TAK ADA KENA MENGENA DENGAN BULAN POSE YER~~ HAHA!

DONUT? sape suka makan donut? rasanya suma orang suka kan? kali ni IQ nak bercerita sket pasal donut nih….ni kesah pengajaran buat semua, bukan sesi mengumpat ok!

kat Kuala Terengganu nih, kedai donut seperti Dunkin Donut, Big Apple, J-CO…semua tu tak ada lagi sebelum nih, dan baru-baru nih jugak, [tak ada la baru sangat], da nak masuk bulan ke-2 kedai Big Apple telah dibuka dalam pasaraya Giant di kawasan bandar Kuala Terengganu nih…sebelum Big Apple tu bukak lagi IQ da tau sebab masa dorang duk pasang-pasang lampu kat kedai tu IQ dah menggelepor orang terengganu cakap…yela, kedai makanan feveret IQ nak dibuka tak lama lagi…suke! hee~

main1

hari first pembukaan Big Apple tu IQ tak tau bila tapi pada suatu hari, lepas tiba je dari temerloh, IQ dan family IQ singgah nak beli donut, tanggapan IQ masa tu kiranya Big Apple tu da buka la kan…so, memang sah, IQ pergi masa tu memang first day Big Apple tu dibuka, memang bertuah la badan…so, apa lagi…beratur laa! ramai orang tu!

8

so, nak dijadikan cerita… IQ beratur sorang-sorang…nak ajak adik IQ yang bongsu tu dia lesap maen game kat situ…dan ada la dua orang mamat yang bersahabat baek..beratur belakang IQ…nice look…smart semacam la gak kan….tapi….bila dengar dorang bercakap…erkkk? korang pernah tengok cerita donut kat astro tak? haaa…lebih kurang la macam tu, cuma keras sket…tapi mulut? perghhh~~ kalah IQ…macam bertih jagung!

9

dorang bersembang punya la rancak! IQ berdiri depan dorang buat macam tak ada orang lain dah kat situ…bercakap bukan maen kuat dan rancak…dan plak, sempat lagi nak kutuk kedai Big Apple kesayangan IQ tuh, datang nak beratur, nak beli donut tapi sempat je nak komen macam-macam!

mamat A : keciknya kedai Big Apple nih, ambik dua lot je? kat tempat aku lagi besar…4 lot tau! ni nak berdiri pun da nak dekat dengan escalator nih…tak sesuai…!

mamat B : aah kan? baru buka kot….

dalam hati IQ masa tu? panas beb! da terang-terang kat tangan dia ada pamplet pasal pembukaan Big Apple kat pasaraya tu, memang la baru buka namanya! adoi! sempat je diaorang nak kutuk-kutuk…ishhh3…mamat-mamat ni nampaknya datang dari negeri laen…mungkin datang belajar kat sini…ermm…sabar IQ…sabar! IQ just sempat toleh belakang, buat jelingan maut! hahaha!

10

IQ malas nak dengar apa yang dorang bualkan lagi…tapi bila da nak sampai turn IQ tu, mamat A tu buat hal lagi…nak potong line plak daa…suka hati dia je, tak nampak ke IQ tercegat depan mata dia? tak kan la da SELALU makan donut kat tempat dia, da lupa macam mana prosedur nak beli donut? haiyyaaa! suka hati je kan? ikut line ler, first come first serve man!

11

part last nih memang buatkan IQ nak gelak guling-guling habes! bila da nak sampai turn dia, dia pun bercakap la dengan manager kat situ, speaking lagi tau! tadi elok je cakap bahasa melayu, tetiba plak nak cakap omputih, manager tu pun melayu kot…adoi! dia tanya pasal pamplet yang dia dapat dari mana ntah, kalau korang nak tau, sesape yang ada pamplet tu boleh dapat donut free…so, mamat A ni tuntut la dengan pamplet tu, dan rupa-rupanya? [seperti gambar di atas]

al-kisahnya, pamplet tu valid sampai pukul 11 pagi hari berkenaan sahaja dan waktu tu da pukul lima ++ petang…harap maklum~ itu la, bercakap bagai nak rak…komen itu tak kena, ini tak kena…pandai plak nak makan donut free..at last, pilih donut dan bayar sendiri…

so….

12

setiap tempat punya keistimewaannya tersendiri, jangan sesekali memandang rendah pada tempat orang…apatah lagi tempat yang memberi ilmu pengetahuan pada kita…jangan sampai memakan diri jika tersilap kata…apatah lagi, kita diamalkan dengan budaya bahasa jiwa bangsa…kan? peringatan buat semua termasuklah IQ…sekian dahulu dari IQ…

see ya!

*** peace yaw!!

You Might Also Like

5 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. siyes izyan big apple ada kt ganu??... aku nk g terjah dh nie esk...
    yg laki 2 org tu... mcm lah tempat dye tu bagus sgt... trganu lagi best lol...

    ReplyDelete
  2. nad~ nk sepak tpi tidak berdya...hahaha!

    arfah~ laa, ko prgi tgkat ats giant KT tu ada la....laki dorg tu mmg siyes berlagak!

    ReplyDelete
  3. nape ko tak gelak guling2 jek after soklan dia y da kena reject tu....




    muaahahaaa...padan muka dia...

    ReplyDelete
  4. aku nak gelak guling2 jugak tapi memandangkan aku ngah plih donut mse tu, so...aku senyum meleret je...haha!

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers