tUtOrIaL : uBAh gAmBaR jAdI kArTuN!

12:00:00 PM

-- --
dalam banyak-banyak perkara yang melibatkan kerja-kerja mengedit, IQ terlebih rajen nak buatkan tutorial untuk korang bagi jadikan diri korang macam kartun…dan ini adalah tutorial pertama IQ!!! tepuk tangan! tepuk tangan! huhuhuhu~~
IQ sebenarnya mencari sumber-sumber yang boleh ajar IQ buat pasal mengubah gambar jadi kartun…tapi usaha hanya sia-sia sebab kebanyakannya tak dijumpai…akhirnya, IQ buat dengan ilham yang tetiba datang…sebenarnya ni cara biasa pada kebanyakan orang yang biasa buat tapi disebabkan tak ada yang nak ajar, IQ belajar sendiri dan ini la hasilnya…IQ boleh tukar gambar jadi kartun~~ heee~
tutorial bermula~ sila ambik perhatian~ eceh~~ dalam pengajaran IQ kali nih, korang mesti ada software adobe photoshop…tak kira la versi berapa pun tapi diingatkan, IQ guna CS5 punya, so…untuk tool yang tak dijumpai, pandai-pandai la korang cari sendiri…korang yang ada versi lama mesti lagi lama tau pasal photoshop kan? yeaahh~
windows
1st : korang cari gambar yang korang kehendaki
ps1
step 1 : da ada gambar yang dikehendaki, pasti kan foreground korang sepeti yang tertera dalam kotak no.1 sebab kalau guna warna laen, nanti jadi kaler laen lak gambar korang…
step 2 : klik FILTER, dan cari SKETCH…dari sketch, cari STAMP…klik STAMP tu..
ps2
step 1 : jeng jeng jeng…jap je gambar korang da jadi kartun…kan? zoom kan gambar korang dengan klik –/+ kat kotak no.1 tu….
step 2 : adjust light/dark tu maknanya, nak bagi karun korang cerah atau gelap,..pandai-pandai la korang adjust yer…kalau nak bagi smooth, adjust smoothness kat bawah tu…ikut kesukaan korang…da selesai? klik ok.
ps3
step 1 : patutnya step ni jadi step first tapi IQ jadi pelupa plak, sila klik PAINTING macam kotak no.1…kalau tak kotak yang ada kaler-kaler tu tak keluar lak…senang untuk kita mewarna nanti~
step 2 : pastikan warna foreground dan warna utama sama macam kotak no.2 tu…ni untuk proses melakar atau bahasa inggerisnya SKETCH! =P
step 3 : klik BRUSH
step 4 : pilih saiz brush yang sesuai untuk melakar
step 5 : melakar! sambungkan mana-mana garisan yang putus-putus~ kalau kita tak sambungkan, nanti kita tak boleh nak warnakannnya…macam dalam software PAINT dalam komputer kita tu, kalau kita tak sambungkan betul-betul…warna akan merebak…
pesanan : kalau nak melakar tapi kurang nampak, sila ctrl + atau – untuk zoom in/out
ps4
step 1 : pilih warna yang sesuai untuk diwarnakan
step 2 : warna yang dipilih akan tertera di kotak no.2 tu, senang untuk kita pastikan warnanya di situ, dan kalau warna yang nak tak ada di dalam kotak no.1, klik warna yang di kotak no.2 dan pilih warna yang sesuai/dikehendaki
step 3 : klik paint untuk mula mewarna!
step 4 : mulakan zaman kanak-kanak anda! jom warna!
pesanan : kalau warna anda merebak disebabkan garisan yang putus masih ada tanpa anda sedari, jangan risau…cuma CTRL Z ok! heeee~
ps5
step 1 : pastikan anda menukar warna yang dikehendaki di kotak 1 atau di kotak swatch di sebelah kanan atas…
step seterusnya hanya pilihan jika anda tidak membuat smoothness pada gambar ketiga.harap maklum.step 2 : step ni untuk membuang bintik-bintik hitam di wajah anda dalam kotak 3..heee~ boleh gunakan dengan cara memadam..tapi pastikan warna anda bersesuaian..try anda error…buat, kalau tak dapat, patah balik~
dan? selesai!!!
DSC03218
selesai sudah~~ cun? terima kasih~ haha!
dan ni plak hasil-hasil yang laen~
IMG_1674DSC09452
gambar 1 : gambar profile IQ sekarang
gambar 2 : gambar simpanan sahaja~ heee~
DSC08082
untuk gambar yang kartun macam ni, seperti yang si sembang kemas katakan, IQ lukis atas kertas, ambik gambar dan gambar jadi kartun seperti step-step di atas…kebanyakan pelukis buat seperti ini la…kalau nak ada scanner macam leceh plak kan? so, ada kamera? ambik gambar dan edit! heee!~~
sekian sahaja dari IQ…
enjoy your sketching ok!
see ya!
***selesai tutorial pertama…terima kaseh kepada korang!

You Might Also Like

17 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. wahhh! tengs ngajar sy!!! appreciate it!! t sy try!!
    anyway,sggh blog sy k

    ReplyDelete
  2. takde photoshop cmne mau buat...huhu..gune photoscape pun bley kan?

    ReplyDelete
  3. hazhand~ heee...okeh! no hal punya~~~

    anyys~ buley2~~ lepas tu save dan warne gune paint mcm biasa~ heee~

    ReplyDelete
  4. untunglah dpt kartunkan gmbr yg tersayang~ lalalalala

    ReplyDelete
  5. meh sni nk kartunkn gmbr nad lak~~ haaaa~~

    ReplyDelete
  6. ni nnt ley la try nie.... hehe.... best2..!! minat photoshop..!!

    ReplyDelete
  7. btol2~~ torai torai~~ jangan tak torai~~

    ReplyDelete
  8. lah camtu je buat die. senang. ^^

    ReplyDelete
  9. pasni ley r letak tutorial baru psl photoshop lg.... hehe....

    ReplyDelete
  10. cik azeya~ yup~ senang je, godek-godek PS tu jumpa la macam-macam application~

    nas afandi~ insya-Allah...kalau rajen IQ buat yer~

    ReplyDelete
  11. nk tnya law cs5 extended kn sama gak ka...

    ReplyDelete
  12. yup~ sama aje...IQ guna adobe photoshop cs5 extended la nih~~

    ReplyDelete
  13. tq to IQ sbb saya juga baru belajar buat kartun from gambar.. Sronok sngat sbb bjaya. Ada masa nnt lawat blog saya yer.. Tgh buat utk header baru.. :)

    ReplyDelete
  14. Waduhhhh....bagus sekali pengajarannya..ni yg sy cri selama ni.tq ..share ye

    ReplyDelete
  15. awat masa cari dulu tutorial ni tak jumpa.
    haruslah cuba kann..
    thank you cik IQ

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers