tUtOrIaL : eDiT gAmBaR gUnA eFeK hDr ToNiNg

7:21:00 PM

-- --

salam semua, apa kabar? seperti yang IQ janjikan, IQ nak buat tutorial edit gambar menggunakan efek HDR toning dari Adobe Photoshop CS5 Extended…pada sesiapa ada old version punye photoshop, rasanya masih ada tool HDR Toning nih, kalau tak ada, ini la masanya untuk anda menukar photoshop anda kepada versi yang lebih baru…hehehe! Smile with tongue out

tanpa membuangkan masa, mari kita mulakan tutorial kita ini~ buka PS anda dulu….

ps9

step 1 : klik FILE dan klik OPEN…cari image yang korang kehendaki

step 2 : selepas mengenal pasti gambar yang korang kehendaki, klik IMAGE dan cari ADJUSTMENTS…dari situ, korang ambik SHADOWS/HIGHLIGHTS

pesanan : kalau diikutkan, step 2 ni tak yah buat pun tak pe, tapi nak dapatkan efek yang lebih dan permulaan pembezaan gambar bermula dari step ni…

ps10

step 1 : lepas tu, akan keluar la pop-up window macam tertera dalam gambar kat atas nih, korang boleh adjust SHADOWS dan HIGHLIGHTS gambar dari situ….da siap? klik OK

pesanan : buat pengetahuan korang, shadows tu dikhaskan untuk objek yang berada di bahagian hadapan…dan highlight tu untuk backgroundnya…tak caye? acu terai [bahasa ganu] hehehe~ Smile

ps11

step 1 : klik IMAGE sekali lagi, dan klik ADJUSTMENTS dan cari HDR TONING

step 2 : haaa, kita da sampai final touch, baru start buat da nak final tocuh da kan? heee~ Confused smile ok, dari sini, akan keluar la pop-up window macam tu, korang adjust la apa yang patut dalam pop-up window tu…lepas siap adjust? boleh la klik OK

pesanan : seperti yang dikatakan sebentar tadi, sepatutnya step ambik SHADOWS/HIGHLIGHTS tu tak yah pun tak apa, sebab dalam pop-up window HDR toning pun dah ada tapi nak dapatkan efek yang lebih bagus, boleh la buat sedemikian…

ps12

sesi edit gambar kita da siap!!!! well done guys~~ heeee~

IMG_1780

setakat di sini dahulu tutorial IQ kali nih, kalau IQ ada penemuan baru mengenai photoshop nih, IQ akan buat tutorial lagi k! dan kalau korang ada sebarang pertanyaanatau permintaan untuk mintak IQ buatkan sebarang tutorial yang berkaitan dengan photoshop, boleh la tinggalkan komen di bawah nih, jawapannya? singgah –singgah la selalu jenguk komen dibalas ke blom…heeee~~ Smile with tongue out

sekian dahulu…see ya!

*** macam biasa, entry ini auto-publish~ heee~ IQ tak ada tenet kat rumah, nak post entry ni buat kat rumah, da siap terus publish…tu pun kalau ada tenet la kan? heee~

You Might Also Like

12 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. santik. .demmit, edit gamba yg takde aku.wuuu rajin giler ko berfotoshop. Aku photoscape aje donk.

    weyh2, shout kat cbox aku cepat! kosong sgt.hhahahaha

    ReplyDelete
  2. waah lawa,.edit untuk muas boleh?hehe

    ReplyDelete
  3. apel~ hehehe,....sory beb...terluper lak psal ko...hahahaha! nti aku komen yer...

    muas~ nti iz edit yer syg~

    anyss~ try jgn xtry~

    ReplyDelete
  4. Tima Kasih adik manis. Kak Alin masih tercari2 tutorial tuk Photoshop ni..jumpa kat sini. Mantap.

    ReplyDelete
  5. sama2 kak alin~ selamat mencuba!!

    ReplyDelete
  6. thankx for ur information dear~~

    ReplyDelete
  7. terbaik la....http://sayataufiqil.blogspot.com/2012/06/salah-satu-forum-pemasaran-internet.html

    ReplyDelete
  8. terima kasih sudi kongsi ilmu. marinecollagen6575.blogspot.com/2013/03/senarai-harga.html

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers