Hadiah Yang Tak Kesampaian

6:28:00 PM

Salam semua.

IQ dah balik melaka. Semalam sampai melaka jer, si anak da depakan tangan. Alahai. Rindu ibu gamaknya. Baru satu malam tak tidur bersama. Huhu. Rindu. Tambah tambah dia dah besar ni makin panjang akal dia, mulut tu nak membebel sepanjang masa. Pening opah dan atok dia nak melayan.

Hadiah. IQ sebenarnya sebak nak cerita tentang ini. Tapi yer la, biarlah ianya jadi satu kenangan, dan tanda Arwah Suami nak pergi. Dari awal permulaan tahun, sewaktu ulangtahun perkahwinan kami yang pertama, dihadiahkan IQ sebijik kamera SJ Cam SJ4000. Arwah ni akan tanya, IQ teringin nak sesuatu tak? Kalau IQ ada cakap something, dia akan usaha untuk adakan.

Masa birthday IQ April lepas IQ ada cerita dekat blog ni, Arwah ada hadiahkan sebuah handphone. Masa tu IQ memang nak pakai dua handphone sebab pakai satu handphone ni selalu hang...then, Arwah belikan IQ handphone baru. Tak minta tapi Arwah cukup faham keadaan masa tu...

Lepas IQ dapat handphone tu, Arwah ada cakap dekat IQ, "nanti birthday abang, abang nak PS4 tau!" IQ senyum. Yerp. Memang IQ nak aim beli apa yang Arwah nak...birthday dia pun bulan 10...cukup 6 bulan nak simpan duit beli PS4 tu. So, IQ plan dalam diam. Nak tengok sangat Arwah happy dapat benda yang dia suka kan?

Lepas beberapa bulan, tetiba Arwah cakap, "sayang, tak yah la beli PS4 untuk birthday abang, sayang belikan abang baju kerja banyak2. Baju kerja abang lama tak beli baru". Lelaki. Tau je la berapa kerap nak beli baju kerja baru. Boleh bilang dengan jari jer. Dalam hati fikir, cukup kot duit nak beli dua dua. Tak per. Ada rezeki nanti, ada lah.

Masa nak raya, kewangan kitaorang tak menentu. Baju raya Arwah pun takat tiga helai tshirt. Bonus banyak dilebihkan kepada tuang minyak untuk jalan jalan raya. Sampai la satu ketika Arwah berkata lagi, "sayang, tak yah beli pape untuk hadiah birthday abang, simpan duit. Nak pakai banyak untuk raya ni, nak balik kampung lagi, takut tak cukup jer." Hati IQ dah tak sedap tapi menidakkan semua tu. Memang masa tu kewangan agak teruk. Masa tengah beraya pun duit hilang beratus. Tak sedar beraya pun ada yang tangan panjang. Bukan rezeki kami. Apa yang Arwah cakap terpaksa IQ turutkan. Harapan nak beli PS4 pudar. Tak per. IQ harapkan ada rezeki lain.

Namun, inilah takdirnya. Arwah menolak semuanya macam tahu dia akan pergi dahulu. Urusan di dunia Arwah sudah tak ambil peduli. Tak kisah tentang dirinya. Yang difikirkannya isteri, anak, dan keluarganya. Itulah Arwah yang IQ kenal.

Semalam jumpa akak yang baik dengan Arwah di pejabatnya. IQ pergi pejabat lama Arwah. Ada urusan sikit. Sambil2 borak teringat kenangan. Menitis lagi air mata ni. Hye kak bai! Nanti kita jumpa lagi k!

Till then. Bye guys.

You Might Also Like

2 025 Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. Tau je akak akn bce Kn... Huhuhuhu.. Nnt kite jumpe lg... Jga diri n qaid.. Insyallah.. Qaid akn jd kuat n tabah mcm ibu die.... :) alfatihah buat arwah acap...

    ReplyDelete
  2. kadang2 petanda tu ada, tapi kita perasan bila dah jadi kan. dah besar mesti Qa'id pulak mintak tu PS hehe

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers