Kasta Dalam Masyarakat Kita

1:53:00 PM

Salam hujung minggu buat semua..

IQ tahu kalau hujung minggu ni mesti tak ramai nak ngadap laptop, sebab nak spend time dengan family kan? IQ pun macam tu, tapi memandangkan budak kecik tengah tidur, ayahnya ngadap kartun Digimon, baik IQ pos something dekat blog ni...IQ dah fikirkan tajuk ni dari semalam lagi, tapi cuma sempat taip tajuk je la, naip isinya idok jugak..haha!

Kasta. Apa yang korang paham maksud kasta? Dalam erti kata lain, hidup berkumpulan, berpuak-puak, ada had batas, ada perfahaman berbeza, segala benda yang boleh mengasingkan sesebuah masyarakat kepada kumpulan yang berlainan pendapat/fahaman/cara hidup dll. Korang boleh nampak tak kasta dalam kehidupan seharian korang? Tak? Mustahil. Kalau korang kerja, dapat boss yang asyik marah-marah, dan tak pedulikan pendapat staff dorang pun dah dikira kasta. Betul tak?

IQ suka la tengok keadaan sekeliling IQ, banyak wujudnya kasta...sampai IQ tak faham, perlu ke nak berkasta semua ni? kau aku sama je kot, hidup seharian, pergi kerja, makan semua sama, di meja yang sama, so, apa yang nak dikastakan?

Contoh IQ boleh bagi, apa yang IQ pernah alami lah kan...macam IQ ada kereta kecik, bawak kereta sama dengan kereta lain atas jalan, TAPI bila atas jalan, kereta yang besar besar ni kalau nak laju tu kemain high-beam kita...kan? kalau ada waktu kita nak masuk lorong, siap bagi signal semua, still kereta yang besar-besar ni tak bagi laluan, tak nak bagi laluan dekat kereta kecik ni, macam kasta tahap langit dah, kereta kecik pun boleh pecut, and paling penting, kereta kecik pun bayar cukai jalan daaa....hormat la kereta lain even kereta orang tu kecik ke ataupun kereta lama...tapi tak semua kereta besar macam tu, ada yang ok, dan ada yang tak ok..

Kasta boleh jugak berlaku antara pekerja dan juga boss, yang ni berlaku kalau bossnya memang buat hal dia, asal dia je betul, dan siapa yang seangkatan dengan dia lah yang jadi anak emas syarikat. Staff yang tak sebulu dianggap tak efektif dan dianggap tak jalankan tugas dengan betul...kadang pekerja tak buat silap apa pun kena jugak...nasib la, kasta level tinggi jugak tu...tak semua boss macam tu, untung siapa yang dapat boss ok.

Yang IQ paling menyampah dan sakit hati bila wujud kasta antara masyarakat yang pandang serong hanya kerana kemiskinan dan hidup kurang berada seseorang, what? tak percaya benda ni berlaku? yes! benda ni berlaku ok! masyarakat ni masyarakat yang tak open, dan hanya lihat dari jauh, yang tak pernah tanya khabar kita pun, tup tup jadi musuh kita...ramai masyarakat macam ni tumbuh di dunia sekarang, apatah lagi dengan era digital sekarang, boleh tengok dengan mata kasar, boleh nampak di laman sosial, yang boleh timbulkan fitnah hanya sebab sekeping gambar, dan tak kan pernah soal siasat dahulu untuk mengsahihkan perkara yang terlibat...dan akhirnya kasta itu wujud, tanpa kita sedar....Astaghfirullahalazim....dunia akhir zaman...

Dunia dah nak kiamat kan? sebab tu manusia berpecah belah, hanya kerana pangkat, duit, kekayaan...moga kita tak terlibat dalam golongan di atas...Insya-Allah..

sekian tazkirah hujung minggu IQ, moga kita semua saling ingat mengingati....Amiin.

Bai

You Might Also Like

2 025 Ada Pendapat Diaorang....Korang?

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers