Cerita Jalan Jalan Raya

11:26:00 AM


Assalamualaikum semua!

Dah tiga hari masuk kerja baru la berkemampuan untuk menaip sepatah dua cerita raya. Actually ada kerja tapi biasa la, kalau idea nak buat entry blog ni membuak2 naik, kerja melambak pun dipandang sepi. haha! mentang mentang nak resign tak lama lagi..heeee..

As planned, IQ beraya di rumah mertua IQ buat pertama kalinya. First time beraya, rasa macam bukan raya, mungkin sebab dah terbiasa dengan kekecohan adik beradik ipar...kalau raya pun kecoh, tak raya pun kecoh. Haha! Pagi raya dah mandi siap siap, mandikan Qa'id awal awal tapi tak siapkan dia dengan baju raya lagi sebab dia nak tidur...bangun awal confirm timing tidur dia dalam 8.00 pagi....bangun tidur baru siapkan dia...

Sesi bermaafan semua, ambik gambar sana sikit situ sikit....lepas tu pergi beraya....dalam dua buah rumah kenalan ayah dan mak mertua...lepas tu, balik rumah kemas barang sebab nak gerak ke Perak pulak. Konon nak gerak lepas Asar, lepas Maghrib jugak baru bertolaknyaa...

Raya pertama dengan Keluarga Mertua...warna campor campor...family kecik warna pepel...heee

Even tak beraya dengan adik beradik sendiri, still contact dengan dorang, first time beraya tanpa Arwah Ummi dan jugak dorang....masing masing dah ada family sendiri...sobs...dah membesar keluarga kami...
Gambar adik beradik yang dah berkeluarga...yang belum berkeluarga tak der dalam gambor..
Raya kedua kami di Tanjung Malim dan juga Slim River, Perak. Beraya sampai 6 buah rumah!! Dari tengahari sampai malam! semua rumah adik beradik ayah mertua kecuali satu rumah kenalan mak mertua. Nak sebut satu satu pun dah lupa...ramai sangat! haha! Seronok dapat berjalan raya ni...kenal dorang dengan lebih rapat...

Raya Ketiga, IQ dan keluarga naik Ipoh. Pergi melawat abang IQ di Chemor. Beraya dengan dia plak...lepas tu ke rumah saudara Mak Mertua di Klebang. Pergi Ipoh tak raya banyak rumah sebab perjalanan pun dah ambik masa. Patutnya raya ketiga ni dah balik Pahang pada sebelah petangnya tapi disebabkan jem yang teruk even dekat highway pun, menyebabkan kitaorang terpaksa tidur dengan homestay jugak malamnya...esok baru gerak ke Pahang...

Raya Keempat di Pahang! Awal pagi gerak dari Kalumpang terus ke rumah kakak di Chemomoi Pahang, then gerak sekali ke Kuantan. Pahang ni family sebelah Arwah Ummi. Tahun ni tak balik Terengganu...mungkin tahun depan plak....Pergi Kuantan, terus pergi rumah Arwah Tokki IQ di Felda Bukit Kuantan...yang tinggal hanya Tokmi...a.k.a Nenek IQ...tinggal sorang je Tokmi...tak per Tokmi, kami ada...

Malamnya plak ke rumah mak long dan ayah long. Rumah abang kepada Arwah Ummi. Rumah wajib pergi tiap tiap tahun. Dari kecik sampai besar memang rumah ni tak miss pergi.

Atas tu rumah tokmi, bawah rumah mak long.....

Raya Kelima ke Pekan Pahang. Beraya rumah Mak Su dan juga Pak Der. Tak sempat nak beraya semua family di Kuantan. Mana yang sempat sahaja. Plan nak hantar adik sepupu masuk asrama on time pun tak sempat sebab jadual perjalanan delay sebab jem...huhu..

Raya Keenam beraya di Bentong pula! Memang berjalan sakan IQ dan keluarga semua kali ni...di Bentong rumah Pak Su dan juga rumah Wanie, bestfriend IQ tu...tak sempat nak pergi rumah kenalan lain, pergi mana yang sempat aje..huhu..

Melaka-Perak-Pahang

Tu la cerita jalan jalan raya IQ...nak buat open house sendiri memang macam mimpi je la...tapi kalau ada yang sudi datang, meh la datang rumah IQ...

Penyudahnya budak sorang ni la yang kemain dapat duit rayanya....
Udah udah la ngaco orang nak ambik gambor.

You Might Also Like

6 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. meriahnya raya IQ. pusing macam2 negeri. mesti penat but worth it kan? hehe
    Qaíd muka mcm IQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat tapi seronok sgt! Jalan jalan jumpa sanak saudara kan...heee..macam muka iQ ke? Semua org ckp mcm muka husband...huhu

      Delete
  2. haiii..farah singgah bw =)

    jemput singgah segment bloglist farah ya. Tinggal 4 hari je lagi =)

    http://farahsanusi.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-by-farah-sanusi.html

    ReplyDelete
  3. meriahnye raya.. selamat hari raya! =)

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers