Ampang Park Bakal Jadi Sejarah

10:42:00 AM

Minggu lepas, IQ diarahkan untuk pergi ke satu company client untuk buat program planning. Program planning tu untuk 2 stesen projek MRT2. Satu Ampang Park dan satu lagi Chan Sow Lin. Dan program hampir siap dibuat sekarang dan akan dihantar kepada client esok. 

Untuk buat program, at least kena la pergi tapak yang terlibat. Hari rabu lepas, IQ pergi ke Ampang Park untuk tengok tapak. IQ fikir bangunan Ampang Park yang setinggi 4 tingkat ni tak terlibat, rupanya terlibat jugak...patutlah ada banner tulis "SAVE AMPANG PARK"..

Peniaga dalam Ampang Park ni ada yang masih berniaga dan ada juga yang dah kosongkan lot kedai mereka...tapi bagi IQ yang berjiwa sentimental ni...sedih jugak nak robohkan bangunan ni, sebab Ampang Park ni sebenarnya PUSAT MEMBELI BELAH YANG PERTAMA DI MALAYSIA SEJAK 1973 tau! Memang zaman mak-mak kita masa remaja dulu nak pergi jalan-jalan mesti singgah Ampang Park ni...(IQ agak je la, bukan betul pun..huhu) 

Tapi dari segi ekonomi, bangunan ni macam dah hidup segan, mati tak mahu. Tak ramai yang singgah ke sini untuk membeli belah...anak-anak muda sekarang lebih memilih untuk pergi ke shopping mall, butik dan sebagainya...kan? jangan nak menafikan...betul kaann?

Salah satu lot kedai yang dah dikosongkan...tapi masih ada banner tulis "SAVE AMPANG PARK"

Bahagian lobi. Kat sini masih ramai yang berniaga. IQ ada jumpa T-shirt RM5 wooo!! *hantu shopping betul

Sebelah kiri tu laluan masuk ke LRT Ampang Park Kelana Jaya Line. Nanti MRT Ampang Park akan attach dengan Kelana Jaya Line ni.

By the way, ni baru fasa nak hantar tender sebenarnya. Belum tentu company client IQ dapat projek ni. Tapi yang pastinya company client IQ jer apply MRT Ampang Park ni sebab stesen ni antara projek MRT yang paling susah nak buat sebab belakang Ampang Park ni ada satu tapak yang dipenuhi dengan berpuluh cerucuk yang ditanam untuk sebuah projek yang tak disiapkan...complicated sikit la senang cerita...nak buang cerucuk yang entah berapa dalam ditanam...tu sebab orang tak nak sangat projek Ampang Park ni...nak kena runtuhkan bangunan 4tingkat ni lagi kan...pening pening..

ok la, tu jer IQ nak cerita...at least korang tau la serba sedikit pasal pusat beli belah pertama kat Malaysia ni kan sebab IQ pun baru tau..heee...

Bai!

You Might Also Like

5 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. woah tshirt RM5?? di KL? waoww! hehehe.
    ini baru tahu, thanks IQ for the info yg sgt historical, hehehehe

    ReplyDelete
  2. thanx sharing..tua dh mall ni ye..sy x pnh smpi kot kt cni hihi

    ReplyDelete
  3. aisehh., hari2 wak singah ampg park nih., hikhik2

    ReplyDelete
  4. aah. tak dinafikan. esp budak hipster, main pavillion je hoho. woo murahnya baju, sebab nak habiskan sebelum pindah kot ye? kalau company IQ je minta, dapat la tu.. hehe

    ReplyDelete
  5. Wah. Tshirt rm5. Murah tu. Tak beli ke ..hee..belanja reen sehelai.

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers