Jangan-menilai-buku-daripada-kulitnya

8:22:00 AM

salam semua…

seawal pukul 7.55 pagi nih IQ bukak laptop dan bukak windows live writer bertujuan nak tulis something…yeaahhh~ something yang bermain dalam fikiran IQ dari semalam lagi…IQ tertanya-tanya…well, sekarang IQ nak ceritakan dan mintak pandangan korang plak macam mana…boleh kan?

setiap manusia ada kesilapan, tak kira siapa….ayah kita, kawan baik kita, orang kesayangan kita….kita semua ada kesilapan kita masing-masing…dan bagi umat Islam terutamanya kadang-kadang mengukur kesilapan berdasarkan tahap keimanan seseorang…ini bukan fakta, ini cuma kata-kata dari IQ…memang selalunya kita tengok orang yang baik, ada pegangan iman yang kuat, pasti seorang yang ramah, menyenangkan hati…dan jugak menyejukkan hati sesiapa yang melihat mereka…

tapi seteguh mana pun iman seseorang itu, jika tidak dapat melayani sesiapa di sekelilingnya dengan baik, pasti nampak tidak cantik di mata seseorang….bagi IQ, apabila kita bercerita, bercakap, bersoal jawab mengenai agama, pasti dia seorang yang lemah lembut, berbudi pekerti…dan ada imannya yang teguh…

IQ ada la berkenalan dengan seseorang…well, first impression, yes! IQ suka dia…suka tengok dia, suka dengan kehidupan dia…sebab dia ada pegangan agamanya tapi lama kelamaan, IQ makin kenal dia, walaupun tak pernah nak bertegur sape di dunia realiti, dalam facebook, melalui komen-komen pun IQ boleh tahu macam mana sikap dia…kadang-kadang IQ komen status dia, tapi feedback dia tak berapa menyenangkan hati…nada dia marah….dengan huruf yang berCAPS LOCK…korang sendiri pun tahu kan…

second time, yeahhh~ bila komen-komen…tetiba dia nak marah, nak melenting tak kena tempat, terus shoot! dan kadang-kadang jugak, menunjukkan kebodohan dia sendiri…tu pendapat IQ…kadang-kadang IQ geram, sebab tak pasal-pasal kena marah…padahal IQ tak buat ape-ape pun….silap dia la tak tengok habis…tengok apa? tengok entry blog, suka tengok gambar jer, ayat tak nak baca…

that’s my experience…kadang-kadang kita nampak orang tu baik, mukanya tulus tapi bila kenal, not the same thing korang nampak pada awalnya…lebih baik dengan pada awalnya kita nampak orang tu sombong…tak bertegur sapa dengan orang dan akhirnya boleh go on dan berkawan dengan kita hingga ke akhirnya….contohnya kawan baik IQ, farah dan wanie…dua-dua ni mungkin tak menyenangkan sesiapa pada awalnya….si Farah dengan muka kerek, dan si wanie dengan muka garang macam nak telan orang….tapi bila IQ kenal dan rapat dengan diaorang…mereka la kawan baik IQ yang paling best!

ok, entry da panjang….lantak la korang boring ke ape….IQ just nak luahkan apa yang terbuku di kepala IQ sejak semalam, dan sekarang…phewww~~ lega….

ok bye!

danbo hope-577440

*** peringatan kali kedua – ini just pendapat IQ, bukan fakta dalam buku…sekian terima kasih…

You Might Also Like

4 025 Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. jangan menilai kurakura dgn cengkerang nya. peh.. hahha

    ReplyDelete
  2. jangan menilai kawan yang belum jumpa ini dari style tudungnya. kueng3~

    ReplyDelete
  3. ade kene mengene la kan dengan "dont judge a book by its cover". hehe.

    ReplyDelete
  4. kura~ haha! cengkerangnye yg mnarik!

    tina~ style tdung itu pntig...like3~

    shafiqizwan~ aah, btol la tuu

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers