Kebebasan Akademik Atau Kebebasan Politik?

3:21:00 PM

IQ da pernah post pasal remaja dan politik sebelum ni…sape pernah baca? kalau tak pernah, cari la sendiri dalam older post IQ nih….malas nak letak kat sini…[IQ pun malas nak cari…]

tak perlu nak cakap pasal apa-apa….semua sedia ada maklum…dan ini pendapat kecil IQ…IQ banyak baca sumber dan jugak tengok video…video tu mungkin diedit…well, macam semua orang la, video mesti nak best-best punya..

tahu tragedi di UPSI? libatkan siapa? Mahasiswa…right~ diaorang perjuangkan apa? KEBEBASAN AKADEMIK….selama ni, ayah, mak, kakak dan abang yang dah berjaya jadi engineer, cikgu, doktor, peguam semua tu tak dapat kebebasan akademik la yer….diaorang tak dapat kebebasan akademik tapi boleh  berjaya sampai macam tu? ke diaorang guna orang dalam? ehh…semua orang nak berjaya ada usaha beb! semua guna otak! semua orang perah otak nak dapat CGPA tinggi dalam final….ingat senang ke nak jadi cemerlang…

so, apa kes nak cari KEBEBASAN AKADEMIK lagi? apa lagi yang tak kena? pinjaman tak dapat? dapat je, silap-silap dapat biasiswa, dapat tajaan sana sini….tapi masih nak cari KEBEBASAN AKADEMIK? PIKIR-PIKIR! korang dapat semua tu, tapi masih nak merusuh sana-sini…baik korang bagi duit tajaan tu kat IQ…senang! boleh la IQ daftar subjek…Yuran IQ tak bayar lagi nih, subjek sem depan pun tak daftar lagi…sebab apa? IQ tak sepandai orang yang nak kan KEBEBASAN AKADEMIK….

kadang-kadang geram….apa yang dinak kan tak tau laaa….masuk universiti da kira pandai la kan…tapi masih nak merusuh….orang lain yang tak pandai, tak dapat nak masuk univerisiti…kalau UTM buat jugak macam apa yang berlaku kat UPSI nih, tak tahuuuuu nak cakap apa….sebab sistem kat UTM ni sedia ada elok sangat-sangat! nak KEBEBASAN AKADEMIK sangat, pergi pejabat akademik, ambik borang, ambik tandatangan dekan…dah! berenti belajar….pergi kat wakil rakyat…pergi la nak berpolitik pun!

kes sekarang, bukan nak kebebasan akademik pun, tapi kebebasan berpolitik…..and somehow….kalau mahasiswa berpolitik memang aggresif….kenapa? sebab konon suara mahasiswa perlu didengari, suara mahasiswa adalah penting bagi pelapis generasi akan datang….TAPI sepatutnya mahasiswa HANYA perlu dengar, baca dan tafsir….itu sahaja…libatkan diri? tunggu la habis belajar, dah pegang segulung ijazah…baru la orang nak dengar kata-kata seorang graduan yang berilmu….kalau mahasiswa yang tak ada ilmu, tapi hanya pandai berpolitik…siapa nak pandang?

sekarang da musim exam…FINAL EXAM…apa yang MAHASISWA perlu buat? duduk kat bilik study, dan pergi dewan exam…..jawab paper….ayah dengan mak kat kampung mahukan anaknya berjaya dengan cemerlang…baru ayah mak gembira…tapi ayah mak gembira ke kalau kita memberontak dengan tempat yang memberi kita ilmu pengetahuan selama nih?

ok…done….pendapat yang panjang berjela…ini pendapat IQ, bukan nak sebelahkan mana-mana pihak, tapi ini libatkan mahasiswa….sebab mahasiswa perlu sedar…apa peranan seorang mahasiswa…nak komen? komen laaa….IQ sedia terima pendapat korang plak…sekian!

*** dengar-dengar UTM pun nak buat jugak….adoi laaaa

You Might Also Like

4 025 Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. kputusan krjaan biarkan pljar trlibat dlm politik mmg satu ksilapan kan?^_^

    ReplyDelete
  2. Setuju..
    dan satu lagi persoalan kenapa hanya pelajar melayu saja yg kemaruk sgt buat benda2 tu semua? samada kemaruk sgt berpolitik atau nak kejar populariti atau nak kan publisiti kononnya kalau masuk U hebatlah sangat..

    ReplyDelete
  3. @Original CikTeddy
    memang agak slah, tapi diaorang yang mahukan....hurmmm~

    @ozzy
    haaa..baru nampak kan siapa yang bertindak? pelajar melayu, pelajar melayu yang dipergunakan dan pelajar bangsa lain study gila-gila nak dapatkan CGPA tinggi dan pelajar melayu wat rusuhan seterusnya gagal dalam exam....'MEMANG TERBAEK' laaa rancangan dorang~ sekarang melayu diperbodohkan oleh bangsa lain...seriusly happen in this country~~ kita nak selamatkan tapi orang lain yang memberontak salah faham...hurmmm

    ReplyDelete
  4. haluihnye tulisannnnnn..hehehe....

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers