bUdAk SeKaRaNg mEwAh!

8:16:00 PM

salam…traffic tak berapa lancar la dua tiga hari ni…sebab apa ek? hurmm…tengah fikirkan kenapa…da start cuti tapi tak ramai lak yang update blog…bukan ke da cuti makin banyak la masa nak update…ye daK?

okeh..sila lihat title entry IQ tuh…apa pendapat korang? korang pun boleh dikatakan budak kan? errr..bukan-bukan…bukan budak, tapi budak remaja…errk? ok, remaja….okeh, sebenarnya IQ tergerak hati nak tulis pasal ni masa IQ pergi rumah kakak IQ kat bentong sebelum start exam ari tuh.. [perghh, siyes lama simpan idea]…tak der la, baru sekarang teringat pasal tuh…dan sekarang mari kita bincang..

Rayyan…tu nama anak saudara IQ…baru je lahir pada 20 April yang lepas…cucu pertama ummi IQ, cicit pertama tok IQ, dan cuit pertama moyang IQ…moyang IQ masih ada tau! kesian tengok Rayyan…sebab baju yang Rayyan pakai tak kerap berganti…bila IQ tanya pada along IQ, kenapa tak tukar baju rayyan? Along IQ cakap, sebab dier tak beli baju banyak…sebab sebelum rayyan lahir, jantina rayyan tak diketahui…scan punya scan pun tak nampak…so, tak dapat nak beli baju sangat…

Along IQ ada cakap jugak, Along tak nak mewahkan cara hidup Rayyan…maknanya, tak nak bagi Rayyan hidup serba lengkap…bukan la tak lengkap sampai tempat tidur tak ada kan? tak kan laa…bukan macam tu, maknanya, tak perlu nak bagi pakai baju mewah-mewah…ala kadar cukup la~ biar kita didik anak mengajar cara hidup susah dulu…nanti bila da besar, dia akan tahu menghargai apa yang ada di hadapan mata dia….

IQ akui kata-kata Along IQ…sebabnya…budak-budak sekarang terlalu manja sebab disogokkan dengan kemewahan, tahu la mak ayah dia kerja doktor, lawyer, jurutera, tapi kalau kita mahu anak kita berguna pada masa hadapan, ajarlah dari kecil, hidup serba kekurangan…IQ percaya, bila kita bertindak seperti itu, anak cucu kita akan lebih terjamin keperibadiannya..

IQ ada banyak contoh untuk IQ lihat…memang apa yang IQ fikir, tepat dengan apa yang IQ teka…jika anak-anak sering dihidangkan dengan kemewahan, lebih bersikap terlalu bergantung kepada family, tak dapat nak berdikari….dan yang paling utama, membentak bila apa yang dihajati tidak dituruti…kan?

Mungkin ada ibu dan bapa muda ni bersungguh untuk menyediakan persiapan yang terbaek untuk bakal anak yang dilahirkan…tak salah untuk berbuat demikian, sebab mereka mampu tapi berpadalah…tak perlu sampai nak ada siap mainan untuk baby yang nak tumbuh gigi sedangkan baby baru nak lahir…heee..gurau je…tapi baru-baru ni IQ survey baju baby siyes bapak mahal!! lebih mahal dari barang orang tua! huuuu~

gambar dari blog http://ema82red.blogspot.com

gambar dari http://sulamankasihabadi.blogspot.com

800px-Pooh_Wallpaper_-_Rainbow,_Eeyore,_Pooh,_Piglet_and_Lumpy
untuk Rayyan Firdaus…cik yan selalu sayangkan kamoo!

okeh la…sekian sahaja pendapat IQ pada awal malam ini…

see ya!

*** IQ da kemas barang 80%….esok da nak masuk stor…lusa da nak naik kL~~ huuu..jadi ke tak nih….ntah laaa~

*** baju Rayyan da bertambah sebab cik yan dier ni belikan baju baru…tapi rasanya da banyak baju Rayyan kat rumah tu…tak kira! nak bagi jugak…baju biasa je…tak mewah pun~

You Might Also Like

6 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. nad dulu pkai lampin basuh jer..
    bukan lampin pakai buang..huhu

    ReplyDelete
  2. tau xpe...same la kiter~~ huuuu~

    ReplyDelete
  3. KL jumpa ehem ehem lettuuuu. jeles tahu?

    ReplyDelete
  4. heeee~~ iye la...bukan sllu jmpe dier....tina pn nanti balik trgnu jumpe ehem ehem gak~~

    demam macammna?

    ReplyDelete
  5. btol tu...
    ak pki napkin je....
    susu pon minom yg bese je...
    hehehehehe

    ReplyDelete
  6. tau xpe....senangnye idop skrg berbanding dulu~ huhu..

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers