GoOgLe MaP

12:34:00 PM

da lama aku nak wat entry pasal google map nih~ saje~ kenapa? tak buley? bley je laa~ korang kalau search google map untuk apa agaknya? untuk aku, first time aku betul-betul gune google map nih masa nak gi medan, indonesia awal tahun ni. yup! nak tau macam mana bentuk muka bumi di sana...hajat nak tengok jalan-jalan di sana macam mana bentuk rupanya tapi hampa! kenapa? jalan kat sana terlalu kecil! tak ada lam google map nih! untuk pergi ke danau toba pun tak dapat dijejaki jalannya dalam google map. mula la aku berfikir, camna keadaan jalan di sana sampai google map langsung tak dapat nak cari. untuk gunung sibayak yang aku nak daki pun tak dapay dicari di dalam google map nih..telahan aku betul apabila jalan kat sana memang kecil! macam jalan kampung tapi sebenarnya jalan itu adalah jalan utama yang menghubungkan negeri ke negeri di sana! ishh3...

masa aku first guna google map dulu, aku selalu guna satelite punyer version je, kalau map just nak tengok jalan kan.? aku lebih suka tengok real punye..then, sesetengah keadaan cam tak besh bila awan tebal melindungi kawasan yang kita nak tengok. kan? sakit hati? biasa la tuuu..

okeh, latest version dari google map iaitu google earth. untuk google earth nih, kita kena download software dier. untuk maklumat dan penjelajahan yang lebih besh, bagi aku..aku lebih suka guna google earth..sebab google earth nih dalam 3-D. yes! 3-D...3 dimensional, bentuk bangunan kawasan yang kita nak tengok akan berada dalam bentuk 3 dimensi.. best kan?

UTM skudai in 3-D



gambar kat atas tu UTM skudai, bangunan utama seperti Masjid Sultan Ismail (MSI), Perpustakaan Sultanah Zanariah (PSZ), Bangunan Canselori, bangunan-bangunan di dalam Lingkaran Ilmu, pintu gerbang dan sebagainya telah bertukar dalam bentuk 3 dimensi. mengagumkan!

UTM skudai in 3 dimension
jelas nampak 3 dimensi, logo utm di pintu gerbang utama pun jelas. kedudukan setiap bangunan 3 dimensi mengikut kedudukan sebenar bangunan di dalam peta. ketinggian bangunan turut diperlihatkan di dalam google earth. Seperti masjid sultan ismail, perpustakaan sultanah zanariah dan bangunan canselori berada di atas bukit yang agak tinggi berbanding pintu gerbang utama.

tapi sesetengah tempat kita tak akan dapat melihat keadaan 3 dimensinya. mungkin disebabkan tidak di'update'kan mengikut masa. bagi suatu pentadbiran seperti pentadbiran sektor pendidikan seperti ini perlu diupdate untuk kunjungan online oleh pengunjung yang ingin mendapatkan maklumat mengenai satu-satu universiti. betul tak? itu just pendapat aku je la kan..kalau tak update, ketinggalan la kan..cakap universiti teknologi.. apa-apa pun..aku salute Utm! first class!

aku ada gak google umah aku..heh! tak ada kerja kan? untuk cari umah aku, aku tak perlu tulis daerah sebab untuk tulis daerah macam besar sangat skopnya. so, aku just tulis 'airport sultan mahmud, kuala terengganu' . kenapa airport?? umah aku lam airport laa!! hahaha! tak der la..umah aku berada di sekitar airport je..hari-hari aku tengok kapal terbang jatuh landing. besh wooo~~ apatah lagi kalau musim haji, mesti ada airbus singgah kat airport tuh, airport international ok! da upgrade lama daa..da dua tahun bergerak sebagai airport international..bangga sekejap..sekejap je??

rumah aku..lalalala~~
saja nak show off umah aku..haaa..untuk bahagian ini, tak ada 3-dimensi sebabnya kerajaan tak updatekan..heheh..yeke? tak der2..ishh..kang cakap camtu kena saman lak aku..haha! tak der la..well, mungkin kena update sendiri kot..ntah!..heee..umah aku tak ada alamat umah, kalau ada pun,posmen tak iktiraf..untuk itu, aku tak tahu kenapa..puas aku tiru alamat kat bil air atau pun bil elektrik tapi surat-surat penting tetap tak sampai. tu sebab surat menyurat sudah bertukar alamat kepada alamat umah tok aku..senang criter..alamat tetap!

heh..cam penat je bercerita pasal google map..macam haram pun ada..well..saje memberi input kepada anda. tak suke? tak kesah..blog aku, aku nak cerita ape, aku punyer suke, yang penting..hati aku senang!

see ya!

*** nanti nak updatekan untuk jadikan umah aku tu lam bentuk 3 dimensi..buley kan3??

You Might Also Like

5 Orang Ada Pendapat Diaorang....Korang?

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. memang senang guna ggogle map ni.slalu nak pergi jenjalan jauh memang tgk google map dulu.hehe..nice entri

    ReplyDelete
  4. kak pun selalu guna sblm gi tmpat yg x pernah sampai.

    kak juga gunakan dlm membuat peta kursus geografi PMR, amat2 berguna!
    zaman sekarang canggih, pelajar perlu print je, x perlu lukis!

    ReplyDelete
  5. fauzi~~ hehe..thanks! yup..senang sket ble nak g jejalan kn..

    kak teratai~~ betul tu, zman skulah internet pn xreti nak gune..skrg da canggih sgt~~

    ReplyDelete

Komen Komen Sikit XD

n

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers